• Beurs & economie

Maandoverzicht - oktober 2023

In de maand oktober werden de wereldwijde financiële markten geconfronteerd met een complexe situatie, waarbij stijgende rentetarieven, gemengde economische cijfers en geopolitieke onzekerheden hun stempel drukten.

Op aandelenvlak merkten we vooral een impact op aandelen uit opkomende landen, die een aanzienlijke daling van 3,92% in euro noteerden. Europese en Amerikaanse aandelenmarkten ontsnapten evenmin aan de neerwaartse trend, met verliezen van respectievelijk 3,68% en 2,17%.

Auteur

Steven Nuyts

De rentevoeten in Europa en in de Verenigde Staten kenden een erg volatiel verloop. Na een initieel forse toename kenden ze een terugval. Uiteindelijk stegen staats staats- en bedrijfsobligaties over het algemeen licht in waarde. 

De Chinese economie groeide in het derde kwartaal met 4,9% op jaarbasis. Dit is beter dan verwacht. Toch maskeert dit een aantal moeilijkheden die de economie momenteel ondervindt. Zo viel de S&P Global PMI index voor de Chinese economie terug van 51,7 naar 50,9 punten terwijl een verbetering werd verwacht. De Chinese uitvoer daalde met 6,2% op jaarbasis. Daarenboven blijft China kampen met een hoge jeugdwerkloosheid en problemen in de vastgoedsector. Zo liet vastgoedontwikkelaar Country Garden Holdings weten dat het niet aan de betalingsverplichtingen van al haar obligaties zal kunnen vol- doen. President Xi kondigde additionele overheidssteun aan. De doelstelling voor het begrotingstekort werd verhoogd van 3% naar 3,8%.

Ook in Europa heeft de economie het moeilijk. De Europese economie toonde in het derde kwartaal onverwacht een krimp van 0,1%. Vooral de verwerkende nijverheid heeft het erg moeilijk door de hoge energieprijzen en de verminderde vraag vanuit China. Al daalde de werkloosheid in de Eurozone wel naar 6,4%. Dit is het laagste punt sinds de lancering van de euro.

Maandoverzicht oktober 2023

* Alle weergegeven rendementen zijn in euro tenzij anders ver- meld. We gebruikten volgende indexen als referentie: Europese aandelen - STOXX Europe 600, Amerikaanse aandelen - S&P500, Aandelen groeilanden - MSCI Emerging Markets, Olie - Brent, Staatsobligaties - IBOXX Euro Eurozone Sovereign Overall Total Return Index, Bedrijfsobligaties - Bloomberg Euro Aggregate Corporate Index

De verrassing kwam echter van de Amerikaanse economie. Deze bleek in het derde kwartaal maar liefst een groei te tonen van 4,9%. De PMI PMI-indexen verslechteren hier ook wel maar voorspellen voorlopig nog geen economische krimp.

Een afkoeling van de economische activiteit zou ook moe- ten zorgen voor een daling van de inflatiecijfers. In Europa viel de inflatie terug naar 2,9% op jaarbasis. In de Verenigde Staten klom de inflatie terug naar 3,7%. Deze inflatiecijfers zijn een pak beter dan de piekcijfers van respectievelijk 10,7 en 9,1% in 2022. Toch liggen ze voor de centrale banken nog steeds te hoog.

Op zaterdagochtend 7 oktober, exact 50 jaar en één dag na de start van de Jom Kipoer oorlog, vuurde de Palestijnse terreurorganisatie Hamas vanuit de Gazastrook duizenden raketten af op Israël. Het meest dramatisch was echter dat Hamas er over land en zee in slaagde om Israël binnen te dringen waarbij honderden Israëliërs het leven lieten. Israël reageerde met een inval in de Gaza strook. De vrees dat andere landen zoals Iran mee in deze oorlog zouden worden getrokken deed de olieprijs fors oplopen, ook de goudprijs koerste hoger.

Toen later bleek dat het conflict niet escaleerde daalde de olieprijs terug. De OPEC verleende geen steun aan het Iraanse voorstel om een olie olie-embargo tegen Israël uit te roepen en de Verenigde Staten kondigde een versoepeling van de sancties tegen olieproducent Venezuela aan. Op maandbasis daalde de olieprijs (Brent) zelfs met 8,26% door de vrees dat een vertraging van de economie de vraag zal aantasten.

Staatsobligaties in euro en dollar, die normaal een veilige haven moeten zijn, fluctueerden in oktober fors in waarde. De rente op 10 jaars Amerikaanse staatsobligaties steeg van 4,57% naar meer dan 5% om daarna terug te vallen naar 4,93% eind oktober. Er wordt gespeculeerd over China als een mogelijke oorzaak van deze rentestijging, waarbij rapporten suggereren dat China sinds 2021 voor 300 miljard dollar aan Amerikaanse staatsobligaties heeft verkocht, waarvan 40 miljard sinds april 2023. Maar ook een toename van emissies in de Verenigde Staten, zowel van de overheid als van bedrijven, speelt een hogere rente in de kaart.

Deze renteverhogingen blijven niet zonder gevolg. Cijfers van de Mortgage Bankers Association geven aan dat de hypothecaire rente op 30 jaar in de Verenigde Staten gemiddeld op 7,9% ligt. Het aantal hypotheekaanvragen daalde dan ook tot het laagste punt in meer dan 28 jaar.

De stijgende lange termijnrentes zorgen voor een extra rem op de economie. Op deze manier verlaagden ze de kans op een verdere renteverhoging door de centrale bankiers. Daly, voorzitter van de centrale bank van San Francisco, stelde dat de recente rentestijging ongeveer overeenkwam met een bijkomende verhoging door de Amerikaanse centrale bank. De markten schatten de kans op een bijkomende renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank op nog slechts 25%. In Europa wordt de kans zelfs op zo goed als nihil geschat.

Dit volledige artikel wordt louter ter informatie gepubliceerd. Het is niet bedoeld als beleggingsadvies en bevestigt geen enkele verrichting, tenzij dit met uitdrukkelijk akkoord werd overeengekomen. De informatie in dit document komt van diverse bronnen. FinFactor NV besteedt de grootst mogelijke zorg aan de keuze van die bronnen en het doorgeven van die informatie. Toch kunnen fouten of weglatingen in die bronnen of processen niet a priori worden uitgesloten. Dit document mag uitsluitend gereproduceerd worden met het voorafgaand schriftelijk akkoord van FinFactor NV. De intellectuele eigendomsrechten van FinFactor NV dienen te allen tijde nageleefd te worden.

Wenst u graag op de hoogte te blijven van recent financieel nieuws en wetgeving?
Wenst u graag op de hoogte te blijven van recent financieel nieuws en wetgeving?

Wenst u graag op de hoogte te blijven van recent financieel nieuws en wetgeving?