• Beurs & economie

Maandoverzicht - augustus 2023

In augustus verloren de aandelenmarkten terrein. Enerzijds merken we een verzwakking in heel wat economische indicatoren, vooral in Europa en China, een teken dat de renteverhogingen hun werk doen. Anderzijds neemt het besef toe dat de rente mogelijks nog hoger moet maar voornamelijk dat ze wellicht nog langer hoger zal blijven dan verwacht.

Auteur

Steven Nuyts

In China hapert de economische motor. De crisis in de lokale vastgoedmarkt doet hier geen goed aan. Daarenboven zorgde een ratingverlaging van de Amerikaanse overheid door rating-bureau Fitch voor de nodige zenuwachtigheid op de markten.

Aandelen uit de groeilanden deelden het sterkst in de klappen. De MSCI Emerging Markets daalde met 4,91% in eurotermen. In Europa ging de Europe STOXX 600 2,79% lager. Aandelen uit de Verenigde Staten hielden, geholpen door een sterke dollar, met een daling van 0,25% nog het best stand.

De Amerikaanse economie vertoonde duidelijke tekenen van vertraging. Zo eindigde het samengestelde PMI cijfer (op basis van enquêtes bij aankoopdirecteuren) nog maar nipt boven de 50 (50,4). Het Amerikaanse BBP steeg in het tweede kwartaal ook minder dan eerst gemeld (2,1% tov 2,4%). Ook de arbeidsmarkt vertoont wat barstjes, in juli kwamen er 187.000 nieuwe jobs bij, minder dan verwacht. Ook daalde het aantal uitstaade vacatures ten opzichte van het aantal werklozen naar 1,6. Er zijn dus nog steeds meer vacatures dan dat er mensen op zoek zijn naar een job. Deze verhouding lag enkele maanden geleden nog hoger maar hij verslechterd dus licht. Ook blijft de werkloosheid met 3,5% uitzonderlijk laag.

In Europa verslechterde het samengestelde PMI cijfer naar 47. Een cijfer onder de 50 wijst op een economische krimp. Hiermee staat de index op het laagste niveau sinds 2020, het jaar van de coronapandemie. Ook het Europese consumentenvertrouwen verslechtert al een tijdje. Al blijft de arbeidsmarkt ook in Europa sterk. De werkloosheid viel terug naar 6,4%.

Maar de Chinese motor hapert nog het meest, de problemen in het vastgoed blijven. Country Garden, een Chinese vastgoedontwikkelaar, liet de handel in 11 van haar obligaties stilleggen. De prijzen van nieuwe woningen daalden in China met 0,23% in juli. Ook toonde data aan dat de Chinese export voor de derde maand op rij terugviel. Ook de import valt terug wat wijst op een afwachtende consument. De Chinese overheid tracht in te grijpen door de rente te verlagen en meer soepelheid te bieden rond het verstrekken van leningen en het stimuleren van de consumptie. Ook verlaagde de Chinese overheid de beurstaks om de beurzen uit het slop te trekken.

Augustus 2023 - samenvatting

Op het inflatiefront zijn er zowel positieve als negatieve signalen. Russische aanvallen op graanopslagfaciliteiten in de havens van Oekraïne stuurden de prijs van graanfutures voor een korte tijd fors hoger, deze stijging was gelukkig slechts tijdelijk. Door deze oplopende spanningen en de vrees voor een tekort in het aanbod stegen ook de olieprijzen fors. Ook de gasprijs in Europa ging stevig hoger omwille van een mogelijke staking die de exportfaciliteiten in Australië zou treffen. Deze staking zou een impact kunnen hebben op 10% van de wereldwijde LNG export.

In de Verenigde Staten daalde de inflatie verder naar 3,2% op jaarbasis. Echter bleef de kerninflatie, die geen rekening houdt met de volatiele voedsel- en energieprijzen, met 4,7% te hoog. In Europa is de situatie nog vervelender, hier bleef de inflatie gelijk op 5,3%. De kerninflatie viel licht terug maar bleef met 5,3% nog te hoog. Dit stelt de Europese Centrale Bank voor een dilemma aangezien er ook overduidelijke tekenen zijn van een economische vertraging.

Dit was niet het geval in China. In juli daalden de consumenten-prijzen hier zelfs met 0,3% op jaarbasis. De overheid maakt zich wel sterk dat dit een tijdelijk fenomeen is. De kerninflatie is met 0,8% wel positief. Toch daalden de prijzen aan de fabriekspoorten al voor de tiende maand op rij naar -4,4% in juli.

Door deze gemengde economische cijfers en de te hoge inflatie werd er met spanning uitgekeken naar de communicatie van de centrale bankiers. Powell, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, liet in zijn jaarlijkse toespraak op het economisch forum in Jackson Hole weten dat hij de inflatie nog steeds te hoog vindt en dat hij bereid is om de rente verder te verhogen, indien nodig. Hij gaf aan dat een vertraging van de arbeidsmarkt wellicht noodzakelijk is om de inflatie te beteugelen. De markten schatten hierdoor de kans op een extra renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank later dit jaar steeds hoger in.

Ook van de Europese Centrale Bank wordt er een renteverhoging verwacht in september. Nadien zal de centrale bank wellicht een afwachtende houding aannemen om te zien hoe de economische cijfers zich verder evolueren. Niet in China waar de overheid de sputterende economie probeert te stimuleren door enkele referentierentevoeten te verlagen.

De Amerikaanse rente op 10 jaar steeg door deze verwachtingen naar zijn hoogste peil sinds 2007. Deze hogere rente ondersteunde ook de dollar die in augustus 1,4% hoger ging. Deze rentestijging werd verder ondersteund door de Amerikaanse schatkist die aankondigde dat ze in de toekomst meer schulden zal moeten uitgeven om de tekorten te financieren. Daarenboven schokte ratingbureau Fitch de markten door de kredietwaardigheid van de Amerikaanse overheid te verlagen van AAA naar AA+. Ze deed dit omwille van een verslechtering van de begroting en de discussie die eerder plaatsvond over het schuldenplafond.

Dit artikel wordt louter ter informatie gepubliceerd. Het is niet bedoeld als beleggingsadvies en bevestigt geen enkele verrichting, tenzij dit met uitdrukkelijk akkoord werd overeengekomen. De informatie in dit document komt van diverse bronnen. FinFactor NV besteedt de grootst mogelijke zorg aan de keuze van die bronnen en het doorgeven van die informatie. Toch kunnen fouten of weglatingen in die bronnen of processen niet a priori worden uitgesloten. Dit artikel mag uitsluitend gereproduceerd worden met het voorafgaand schriftelijk akkoord van FinFactor NV. De intellectuele eigendomsrechten van FinFactor NV dienen te allen tijde nageleefd te worden.

Wenst u graag op de hoogte te blijven van recent financieel nieuws en wetgeving?
Wenst u graag op de hoogte te blijven van recent financieel nieuws en wetgeving?

Wenst u graag op de hoogte te blijven van recent financieel nieuws en wetgeving?