• Beurs & economie

Hoe selecteren wij voor u de beleggingsfondsen?

FinFactor selecteert de beleggingsinstrumenten voor uw portefeuille op een volledige onafhankelijke manier. Hoe? Op basis van een eigen ontwikkeld model, met professionele Morningstar software en data. Ontdek het hier in één grafiek.

Auteur

Philippe Mahieu

Selectieproces beleggingsfondsen en ETF’s

De grafiek laat ons toe om snel een oordeel te vellen over de toegevoegde waarde van een fonds of tracker. Deze grafiek zet het rendement (Y-as) af ten opzichte van de schommelingsgraad of het risico (X-as).

 

Analyse Fondsen en ETFs - Europese groeiaandelen

De relevante index (of benchmark) wordt aangeduid op de verticale zwarte lijn met . De eerste vraag die zich dan ook stelt: Heeft de gemiddelde fondsbeheerder toegevoegde waarde geleverd t.o.v. de marktindex? Het gemiddelde van alle fondsen/ETF’s die behoren tot de Morningstar Categorie van Europese groeiaandelen wordt aangeduid op de grafiek met de rode ruit.

We kunnen uit de grafiek afleiden dat de gemiddelde fondsbeheerder er niet in slaagt om niet alleen het rendement van de index (Y-as) te evenaren maar bovendien een hogere schommelingsgraad laat zien (X-as).

De tweede vraag die zich opdringt:

Zijn er actief beheerde fondsen die er in geslaagd zijn om over een periode van 5 jaar toegevoegde waarde te leveren?

Ja, de actief beheerde fondsen aangeduid met de bruine en lichtgroene bol behalen een beter rendement dan de index met een (licht) hogere volatiliteit.

Met deze wetenschap kan de actieve belegger 2 acties ondernemen:

  1. Hij aanvaardt de (licht) hogere volatiliteit niet en besluit om een Exchange Traded Fund (ETF) of tracker aangeduid met de blauwe cirkel te kopen die slaafs de index volgt.
     
  2. Hij aanvaardt de (licht) hogere volatiliteit en probeert via een investering in een geselecteerd actief beheerd fonds om het rendement van zijn belegging op te krikken. Het beste actief beheerde fonds op deze grafiek behaalde op jaarbasis een rendement dat 2,65% hoger ligt dan de relevante index met een volatiliteit die slechts 1% hoger ligt. De belegger die dit actief beheerd fonds over de afgelopen 5 jaar in portefeuille had, is er dan ook in geslaagd om een extra gecumuleerd rendement van 14% te verdienen in vergelijking met een belegging in een passief beheerde ETF.