MiFID II in de praktijk - Finfactor
FR • EN • NL

MiFID II in de praktijk

Is een bank / adviseur zijn geld waard? MiFID II in de praktijk.

Heeft u zich al eens afgevraagd waarom sommige banken of adviseurs geen instapkosten voor fondsen, noch een bewaarloon aanrekenen?  Of waarom sommige banken u adviseren om bepaalde fondsen te kopen of te verkopen?  Hoe verdienen zij hun geld en zijn zij dit waard?

MiFID II, een Europese richtlijn, beoogt o.a. een hogere kostentransparantie.  Men krijgt vanaf dit jaar een inzicht in het geheel van kosten en taksen dat wordt aangerekend door uw bank.  Vaak is dit echter een wirwar aan cijfers.

Er zijn 3 hoofdcategorieën qua kosten:

  1. Kosten die gekoppeld zijn aan de dienstverlening. (bv. de kosten voor beleggingsadvies of discretionair beheer, kosten voor het bewaren van effecten, …)
  2. Kosten die gekoppeld zijn aan het financieel product. (bv. instapkosten, makelaarsloon,…)
  3. Taksen (bv. beurstaks, roerende voorheffing, effectentaks,….)

Tot op heden zag men de meeste van deze kosten vermeld staan op de rekeningafschriften.  Wat men niet zag, zijn de ‘verborgen’ kosten die de fondsbeheerders aanrekenen en welk deel van deze kosten zij doorstorten aan de banken voor het plaatsen van deze fondsen, de zgn. “retrocessies” of “kickback vergoedingen”.

We geven een voorbeeld: een fondsbeheerder rekent een beheerloon aan van 1.5% op de waarde van het beleggingsfonds.  Een deel van dit beheerloon wordt doorgestort naar de bank/adviseur die het fonds verkocht heeft. Dit deel heet dan retrocessie en bedraagt gemiddeld de helft van het beheerloon.

Vaak is de retrocessie in verhouding tot de verkoop m.a.w. hoe meer de bank/adviseur verkoopt, hoe groter de retrocessie wordt.

Men kan zich al voorstellen dat dit de onafhankelijkheid van een bank of adviseur sterk kan beïnvloeden. Misschien zal de bank een bepaald fonds in de kijker zetten omdat hij er een grotere vergoeding voor krijgt en de klant aanraden om een ander fonds, waarvoor hij een kleinere vergoeding krijgt, te verkopen.

Als onafhankelijke adviseur wil FinFactor u helpen bij het kiezen van dié financiële producten die de beste prijs/kwaliteit opleveren voor u, en duidelijkheid scheppen in het globale kostenplaatje.

Bekijk hier onze troeven. 


Advies en vertrouwen beginnen bij een goed gesprek.

 

Neem vandaag nog contact op