• Beurs & economie

Maandoverzicht - november 2023

In november zorgden een verbetering van de inflatiecijfers en een verzwakkende arbeidsmarkt voor een kentering in de verwachtingen over het monetaire beleid. Het einde van de verkrapping door de centrale banken lijkt bereikt en er wordt reeds gespeculeerd op verschillende renteverlagingen in 2024. Dit alles stuurde de rentevoeten op lange termijn fors lager. Dit zorgde voor een sterke prestatie van zowel de obligatie- als aandelenmarkten.

Auteur

Steven Nuyts

Staats- en bedrijfsobligaties van investeringskwaliteit in euro noteerden op maandbasis maar liefst 2,99% en 2,3% hoger. Dit brengt de prestatie sinds de start van het jaar op een winst van respectievelijk 3,33% en 5,31%. Op de aandelenmarkten trok Europa de kop met een winst van 6,45% op maandbasis. Maar ook Amerikaanse aandelen (+5,77%) en aandelen uit de groeilanden presteerden sterk (+4,74%). 

Reden voor deze goede resultaten op de aandelen- en obligatiemarkten zijn de daling van de inflatiecijfers wereldwijd. Zo daalde de inflatie in de Eurozone in november van 2,9% naar 2,4%. Dit is het laagste cijfer in de laatste twee jaar en dicht bij het doel van de Europese Centrale Bank dat op 2% ligt. Ook de kerninflatie verbeterde naar 3,6%. In de Verenigde Staten daalde de inflatie meer dan verwacht van 3,7 naar 3,2%. In China stelden we zelfs deflatie vast. De consumptieprijzen daalden er in oktober met 0,2% op jaarbasis. 

De kost van huisvesting is al een tijdje een hardnekkige component in de Amerikaanse inflatiecijfers. Hier merkten we wel beterschap, deze kost vertoonde zijn laagste stijging in de afgelopen twee jaar. Maar de daling van de energieprijzen leverde de grootste bijdrage in de verbetering van de inflatiecijfers.

Maandoverzicht samenvatting november 2023

De prijs van een vat Brent olie daalde in november met maar liefst 7,98%. Investeerders maken zich meer en meer zorgen over een afname van de vraag door een vertraging in de economische groei wereldwijd en in China in het bijzonder. Producenten Saoedi-Arabië en Rusland probeerden de olieaanvoer te beperken maar ze kwamen enkel tot een akkoord over “vrijwillige beperkingen”. Ook andere grondstoffen daalden in prijs. Zo daalde de prijs van aardgas in Europa met 8,4%.

Over de staat van de wereldeconomie krijgen we gemengde signalen. De werkloosheid in Europa en in de Verenigde Staten ligt nog steeds erg laag maar steeg wel licht. Nieuwe cijfers leren ons dat de Europese economie in het derde kwartaal licht kromp (-0,1%). Enquêtes bij aankoopdirecteuren wijzen op een verdere daling in de economische activiteit. 

In de Verenigde Staten leek ook de banengroei te vertragen en neemt het aantal werkloosheidsaanvragen toe. Positief is dat de stijging van de lonen terugviel naar het laagste peil in 2,5 jaar, de arbeidsmarkt koelt dus af. Dit is belangrijk omdat centrale bankiers deze in de gaten houden voor hun rentebeleid. De PMI-cijfers (enquêtes bij aankoopdirecteuren) blijven in de Verenigde Staten wel net boven de 50, wat zou betekenen dat een recessie mogelijks vermeden kan worden. In het derde kwartaal toonde de economie in de Verenigde Staten trouwens nog een forse groei van 5,2% op jaarbasis. 

In China kwam het PMI-cijfer uit op 50, de slechtste waarde sinds december vorig jaar. De export daalde in oktober voor een zesde opeenvolgende maand met 6,4% op jaarbasis. De import steeg wel onverwacht met 3%. Zelfs met deze cijfers boekte China nog een overschot van 57 miljard dollar op haar handelsbalans. Andere cijfers zoals de industriële productie lijken dan weer te verbeteren. De stimulus van de Chinese centrale bank en de steun vanuit de overheid voor de vastgoedsector lijken dan toch wat vruchten af te werpen. 

Door de zwakkere economische toestand in Europa verwachten de markten dat de Europese Centrale Bank snel haar rente zal verlagen. Dit zou al in april volgend jaar kunnen gebeuren. In het totaal worden er zelfs vier renteverlagingen verwacht in 2024, dit zou de beleidsrente van 4% naar 3% brengen. Ook in de Verenigde Staten verwachten de markten een rentedaling. Er worden voor 2024 vier tot vijf renteverlagingen verwacht. 

Deze verwachtingen stuurden de lange termijnrentes in euro en dollar fors lager. Zo daalde de rente op een Duitse staatsobligatie met een looptijd van 10 jaar van 2,80% naar 2,45%. De rente op Amerikaans schatkistpapier op 10 jaar daalde van 4,93% naar 4,33%. Deze daling van de rentes zorgt echter voor een versoepeling van de financiële condities waardoor bestuurders van zowel de Amerikaanse als de Europese centrale bank wat tegengewicht gaven door de hoop op een snelle renteverlaging wat af te remmen. Ze stellen dat de strijd tegen de inflatie nog niet gestreden is. 

De rentedaling in de Verenigde Staten had ook zijn impact op de koers van de dollar. Deze koerste in november 2,96% lager.

Dit volledige artikel wordt louter ter informatie gepubliceerd. Het is niet bedoeld als beleggingsadvies en bevestigt geen enkele verrichting, tenzij dit met uitdrukkelijk akkoord werd overeengekomen. De informatie in dit document komt van diverse bronnen. FinFactor NV besteedt de grootst mogelijke zorg aan de keuze van die bronnen en het doorgeven van die informatie. Toch kunnen fouten of weglatingen in die bronnen of processen niet a priori worden uitgesloten. Dit document mag uitsluitend gereproduceerd worden met het voorafgaand schriftelijk akkoord van FinFactor NV. De intellectuele eigendomsrechten van FinFactor NV dienen te allen tijde nageleefd te worden.

Wenst u graag op de hoogte te blijven van recent financieel nieuws en wetgeving?
Wenst u graag op de hoogte te blijven van recent financieel nieuws en wetgeving?

Wenst u graag op de hoogte te blijven van recent financieel nieuws en wetgeving?