• Beurs & economie

Maandoverzicht - december 2023

Of 2023 een goed beursjaar was, hangt in grote mate af van naar welke markten we kijken. De Chinese beurzen leden verliezen aangezien de Chinese economie na de covidlockdowns niet het groeiherstel bracht dat verwacht werd. Daarenboven bleef de vastgoedcrisis wegen op de economie. Andere groeilanden zoals India en Brazilië presteerden wel sterk zodat de aandelen uit deze landen op jaarbasis in eurotermen gemiddeld 3,63% stegen (MSCI Emerging Markets).

 

Auteur

Steven Nuyts

Europese aandelen werden gehinderd door een stagnerende economie en hoge energieprijzen maar konden het jaar 12,73% hoger afsluiten. De Amerikaanse markten presteerden echter het sterkst. In eurotermen steeg de S&P500 in 2023 met 20,27%. De index werd voortgestuwd door een beperkt groepje van zeven aandelen die de “Magnificent Seven” (Amazon, Apple, Alphabet, Meta, Nvidia, Tesla en Microsoft) werden gekroond. Deze stegen in 2023 gemiddeld met 100% in waarde.

Ook obligaties en cash leverden mooie rendementen op. Geholpen door een rentedaling in het vierde kwartaal van 2023 stegen Europese staatsobligaties met 7,15% op jaarbasis. Europese bedrijfsobligaties van investeringskwaliteit leverden in 2023 8,19% op.

In december 2023 zetten de markten verder in op de hoop dat de komende inflatiedata weer zullen meevallen en dat hierdoor de belangrijkste centrale banken wereldwijd sneller dan verwacht de rente zullen kunnen verlagen. Hierdoor daalden de rentevoeten in euro en dollar verder, wat weer extra zuurstof gaf aan de aandelenmarkten.

Deze hoop op positieve inflatiedata was niet onterecht. In de Eurozone daalde de inflatie in november naar 2,4% op jaarbasis. In oktober bedroeg deze nog 2,9%. Een jaar geleden zelfs 10,1%. Ook de ECB paste haar inflatieverwachtingen voor 2024 naar beneden aan van 3,2% naar 2,7%. Voor 2025 blijft haar prognose op 2,1%. Vanaf 2026 verwacht de ECB terug een inflatie onder de 2%. In de Verenigde Staten daalde de inflatie in november met 0,10% naar 3,1% op jaarbasis. Vooral de daling van de prijzen aan de pomp hielpen hierbij. China kampt zelfs met een andere problematiek... deflatie. In november bleken de prijzen hier te dalen met 0,5% op jaarbasis.

Maandoverzicht december 2023

Het belangrijkste positieve effect voor de inflatiecijfers is de verdere daling van de olieprijzen. In december daalde de prijs voor een vat Brent olie met 8,45%. Dit brengt de daling op jaarbasis op 13,19%. Ook de gasprijzen daalden verder. In Europa noteert deze nu meer dan 50% lager dan een jaar eerder. Voorlopig lijken de aanvallen van Houthi-militanten uit Jemen op schepen in de Rode Zee het aanbod op de oliemarkt nog niet te verstoren. Al is voorzichtigheid geboden aangezien enkele oliegroepen hierdoor de passage langs de nauwe waterweg beginnen te mijden. De OPEC verloor trouwens Angola als lid. Het land zou niet akkoord zijn met de plannen van de OPEC om de olieproductie per land in te perken om zo de prijs te ondersteunen. 

Deze positieve inflatiecijfers en de hoop dat dit de centrale banken zal aanzetten om snel de rente te verlagen duwde de rentevoeten lager. De rente op een Duitse staatsobligatie met een looptijd van 10 jaar daalde hierdoor zelfs even onder de 2%. In de Verenigde Staten daalde de rente op 10 jaar in december van 4,33% naar 3,88%. De koersen van obligaties stegen hierdoor fors. 

Dit gespeculeer over een renteverlaging maakt dat de markten verwachten dat de Amerikaanse centrale bank al in maart haar rente zal verlagen. In het totaal zou de Amerikaanse centrale bank volgens de financiële markten de rente zelfs met 1,5% laten dalen in 2024. De markten reageerden dan ook euforisch toen voorzitter Powel van de Amerikaanse centrale bank bevestigde dat er hierover reeds werd gesproken. Al verwachten de directeuren van de Fed slechts een verlaging van de rente met 0,75%, minder dan de markten dus. 

Ook in de Eurozone wordt er gekeken naar maart of april voor een eerste rentedaling. In totaal wordt er hier een verlaging van eveneens een goeie 1,5% verwacht. Voorzitster Lagarde gaf hier wel wat tegengas door te stellen dat er bij de ECB helemaal niet gesproken was over renteverlagingen. Verder wenst de ECB haar obligatieportefeuille die het kocht tijdens de pandemie vanaf het tweede halfjaar 2024 met 7,5 miljard euro per maand af te bouwen. Wel liet de ECB in haar verklaring de bewoording dat de “inflatie hier is om te lang hoog te blijven” vallen. Door deze strengere houding van de ECB verzwakte de dollar ten opzichte van de euro. Veel werd er ook gesproken over de mogelijke beleidswijziging van de Japanse centrale bank. Deze deed afgelopen jaren niet mee aan de verhoging van de rente. De Japanse beleidsrente staat nog steeds op -0,1%. Gouverneur Kazuo Ueda liet nu wel een eerste opening. De bank wil zich nergens op voorhand toe engageren maar de markten rekenen hier op een einde van de negatieve rente in Japan vanaf april 2024. De Japanse yen verdapperde alvast fors hierdoor.

China blijft proberen om met een soepeler monetair en begrotingsbeleid de economie aan te zwengelen. Dit is nodig aangezien de vastgoedcrisis blijft wegen op de economie. De markten waren ook verrast dat een hoorzitting over het verzoek tot liquidatie van Evergrande werd uitgesteld naar 29 januari. Dit geeft de projectontwikkelaar wat meer tijd om een voorstel tot schuldherschikking af te ronden. Een groep van offshoreschuldeisers verzet zich hier tegen en verwacht dat de groep bij de volgende hoorzitting wel geliquideerd wordt, tenzij het met een duidelijk plan komt waarmee alle groepen schuldeisers kunnen leven. 

Ook in Europa blijven de voorlopende indicatoren een economische stilstand voorspellen. De PMI indicator voor de Eurozone viel in december terug van 47,6 naar 47. In de Verenigde Staten blijft de economie wel weerbarstig. Het werkloosheidscijfer daalde terug naar 3,7% in november. Toch suggereren andere cijfers dat de krapte op de arbeidsmarkt afneemt. Het aantal uitstaande vacatures viel namelijk terug tot het laagste niveau in 2,5 jaar.

Dit volledige artikel wordt louter ter informatie gepubliceerd. Het is niet bedoeld als beleggingsadvies en bevestigt geen enkele verrichting, tenzij dit met uitdrukkelijk akkoord werd overeengekomen. De informatie in dit document komt van diverse bronnen. FinFactor NV besteedt de grootst mogelijke zorg aan de keuze van die bronnen en het doorgeven van die informatie. Toch kunnen fouten of weglatingen in die bronnen of processen niet a priori worden uitgesloten. Dit document mag uitsluitend gereproduceerd worden met het voorafgaand schriftelijk akkoord van FinFactor NV. De intellectuele eigendomsrechten van FinFactor NV dienen te allen tijde nageleefd te worden.

Wenst u graag op de hoogte te blijven van recent financieel nieuws en wetgeving?
Wenst u graag op de hoogte te blijven van recent financieel nieuws en wetgeving?

Wenst u graag op de hoogte te blijven van recent financieel nieuws en wetgeving?