• De m/v achter FinFactor

De man/vrouw achter FinFactor: Koen Maes

FinFactor heeft de ambitie om dicht bij u als klant te staan. Dit klinkt natuurlijk behoorlijk wollig, maar om u hiervan te overtuigen, willen we onze mensen één voor één aan u voorstellen en een goed gesprek met hen aangaan. Zo leert u ons nog beter kennen, niet? 

In deze editie maakt u kennis met Koen Maes, hij versterkt sinds november 2023 het FinFactor team.

Auteur

FinFactor

FF: 'Dag Koen, eerst en vooral welkom bij FinFactor! Leuk om onmiddellijk met je te kunnen kennismaken.' 

Hartelijk dank, ik ben blij hier te zijn en kijk er naar uit om samen met FinFactor aan het verdere succesverhaal te schrijven. 

FF: 'Welk natuurlijk talent had je graag willen hebben?' 

Subliem ontwikkelde smaakpapillen. En sterker nog: de culinaire creativiteit en kunde om daar iets fantastisch mee te doen. 

Ik kan intens genieten van een perfect bereide maaltijd in een mooi decor met de mensen die ik graag zie. Ik bewonder chefs die nieuwe gerechten met unieke smaken creëren en dit combineren met de ideale bijpassende wijn. Dankzij je zintuigen smaken uitpuren en optillen tot iets buitengewoons. Daar kijk ik met bewonderende ogen naar. In mijn dromen zie ik mezelf dat ook wel eens doen en ’s morgens ontwaak ik dan met een euforisch gevoel maar ben ik vooral heel blij dat er chefs zijn die dit ook echt kunnen. 

Laat ik zelf maar blijven bij wat ík goed kan op dat vlak: mensen ontvangen en verwennen met een lekkere spaghetti met veel verse groenten uit mijn moestuin of een americain die ik zelf met de hand snij en kruid naar (mijn) best vermogen. Als ik kook voor vrienden of familie ga ik op zoek naar de beste producten en kook ik met alles wat ik in mij heb. Want wat mij drijft in het leven is passie. Passie voor mensen, voor financiële markten ook, passie voor koken en vooral voor lekker eten in fijn gezelschap. Al dan niet klaargemaakt door zo’n sublieme kunstenaar-chef.

FF: 'Waarvoor ben je dankbaar in het leven?' 

Ik ben opgegroeid in een warme thuis waar ik mezelf kon ontwikkelen en veel kansen kreeg. Als kleine jongen graag gezien worden door je ouders en 2 zussen, in alle vertrouwen mogen en durven zijn wie je bent, is een enorme rijkdom. Er werd thuis steeds heel intens en open gediscussieerd maar altijd met respect naar mekaar toe. Geen steriele of negatieve discussies maar wel mekaar uitdagen en stimuleren. Ik heb dit ook later in mijn leven bij vrienden en collega’s kunnen doen en er over gewaakt dat de omgeving, naast kritisch en intens, vooral altijd constructief en positief was. 

Zo’n vertrouwensvolle en stimulerende omgeving, zowel privé als professioneel, vervult mij met veel warmte en dankbaarheid. Het maakte mij mee tot wie ik vandaag ben.

FF: 'Wat is jouw ochtendritueel?' 

Elke ochtend, zowel op weekdagen als in het weekend, neem ik samen met mijn vriendin minstens enkele minuten de tijd om de dag bewust te beginnen. We zetten ons met een tas koffie in de living of bij een beetje mooi weer (desnoods met een dekentje) op het terras om naar de velden en de natuur achter ons huis te kijken. Het is een moment van stilte en bezinning, van bij mekaar te komen. Een kostbaar moment om de liefde en het geluk dat we samen hebben, te voelen en te koesteren. De dag start pas echt na dit intens momentje. Met opgeladen baterijen die vol energie zitten. 

FF: 'Wat is je slechtste investering ooit?' 

Ik begon in 1982 op 15-jarige leeftijd met beleggen. Eerst een maand studentenjob doen in de Delhaize en dan al mijn geld beleggen op de beurs. In eerste instantie belegde ik enkel in grotere Belgische namen als Petrofina, Tractebel en Ebes. En vanzelfsprekend behaalde ik, in lijn met de Belgische beurs, mooie resultaten. Vertrouwend op deze ervaring werd ik als jonge kerel wat overmoedig en ging ik ook investeren in minder gekende namen. Ik leerde met het failliet van Papierfabriek De Naeyer in 1985 waardoor ik mijn volledige inleg van 23000 Belgische franken kwijt was, dat beleggen meer is dan wat gokjes nemen en geluk hebben… Het volledige bedrag verdiend aan de band in de Delhaize, ging in 1 zucht in rook op. 

In mijn volgende beleggingen en ook in mijn latere carrière als fonds- en portefeuillebeheerder heb ik deze ervaring en les steeds meegenomen. Succesvol beleggen heeft niets te maken met gokken en geluk maar alles met discipline, hard werken, kritisch zijn, analyseren en voldoende gediversifieerd zijn. Zo kan je zeggen dat mijn slechtste belegging ooit zorgde voor één van mijn meest waardevolle ervaringen. Of om het te zeggen met de woorden van een bekende balkunstenaar: ‘elk nadeel heb zijn voordeel’…

Neem contact op met Koen

Wilt u weten wat FinFactor voor uw portefeuille kan betekenen? Portefeuillebeheer is onze kerntaak. FinFactor is als beleggingsonderneming onafhankelijk van een bank en heeft toegang tot alle financiële instrumenten: aandelen, obligaties, ETF's (trackers) en beleggingsfondsen. Daardoor kunnen wij flexibel met u meedenken om uw vermogen verder te laten groeien. U staat altijd centraal.