Maandoverzicht - februari 2024
De laatste loodjes van de inflatiedaling lijken het zwaarst. Dit maakt dat centrale bankiers tegengas geven op de verwachtingen van snelle rentedalingen. Goede economische cijfers, voornamelijk in de Verenigde Staten, gaven de centrale bankiers ook tijd om te wachten.
De rente ging hierdoor hoger, maar de aandelenmarkten reageerden daar niet negatief op. De economie doet het namelijk goed en bedrijven publiceerden degelijke resultaten. Dit met als summum Nvidia dat een omzetstijging van 265% bekend maakte en de hele sector mee op sleeptouw nam.
Het aandeel Nvidia steeg op één dag met maar liefst 275 miljard dollar aan marktkapitalisatie, de grootste toename ooit. Enkel en alleen Nvidia draagt bijna 2% bij tot de stijging van de S&P500 sinds de start van het jaar. Niet dat andere bedrijven het slecht deden, integendeel. De beursstijging lijkt ondertussen wat breder gedragen. Dit brengt de S&P500 op een winst van 9,46% sinds de start van het jaar. De beste prestatie is echter voor Japanse aandelen die nu 12,59% hoger noteren en daarmee eindelijk de piek van 34 jaar geleden passeerden. Ook de groeilanden boekten een remonte dankzij een verse lading stimulusmaatregelen van de Chinese overheid. Europa bleef wat achter en noteerde eind februari op een winst van 3,26% sinds de start van het jaar.
De obligatiemarkten hadden uiteraard wel te lijden onder deze lastige inflatiecijfers. De strenge centrale bankiers duwden de rente hoger, wat staatsobligaties in euro sinds de start van het jaar met een verlies van 1,72% doen noteren. Bedrijfsobligaties werden geholpen door een daling van de kredietspreads en daalden slechts met 0,75% sinds de start van het jaar.
In de Verenigde Staten blijven er zorgen over de stabiliteit van de regionale banken en de impact van de moeilijke situatie in commercieel vastgoed. Onder andere New York Community Bancorp verloor heel wat beurswaarde na een ratingverlaging door Moody s van Baa3 naar Ba2. Echter besmetten deze zorgen de rest van de markten voorlopig niet. In de oorlog tussen Israël en Hamas verwierp Israël een voorstel tot staakt staakt-hethet-vuren waardoor de olieprijs steeg. Daarenboven overweegt de VS de sancties tegen Iran te verstrengen. Maar ook hier bleef de impact op de bredere markt beperkt.
In tegenstelling tot de olieprijs daalde de prijs van Europese aardgasfutures wel opnieuw van 29,9 euro per MWh eind januari naar 25,3 euro per MWh einde februari. Het milde winterweer en een beperkte industriële activiteit zorgden voor goed gevulde voorraden nu de winter op zijn einde loopt.
We kunnen er niet rond om hier ook over Nvidia te spreken. De beloftes rond artificiële intelligentie ondersteunen de aande- lenmarkten al een tijdje. Er werd dan ook erg uitgekeken naar de resultaten die het bedrijf op donderdag 22 februari bekend maakte. Het bedrijf stelde niet teleur. De omzet steeg in het vierde kwartaal met maar liefst 265 procent ten opzichte van een jaar eerder. De winst per aandeel groeide met 486%. Ook de prognose voor het huidige kwartaal was beter dan ver- wacht. Het aandeel steeg fors op deze resultaten en nadert een marktkapitalisatie van 2.000 miljard dollar. Ter vergelijking: de marktkapitalisatie van de BEL 20 Index ligt rond de 300 miljard dollar.
Daar waar de inflatie lijkt te matigen, blijft de kerninflatie zon- der voeding en energie volhardend hoog. Zo daalde de inflatie in de Eurozone naar 2,8% terwijl de kerninflatie aan 3,3% noteert. In de Verenigde Staten bleef de inflatie plakken op 3,1%. De kerninflatie bedraagt daar 3,9%. China heeft dan weer een ander probleem … deflatie. In januari daalden de consumentenprijzen er met 0,8% op jaarbasis, de sterkste daling in meer dan 14 jaar.
De PMI s (enquêtes bij aankoopdirecteuren van ondernemingen) wijzen meer en meer op een zachte landing, de cijfers kruipen langzaam uit het dal. Al liggen ze in Europa nog onder de 50, wat wijst op een kleine economische krimp. Daarenboven blijft de arbeidsmarkt, voornamelijk in de Verenigde Staten, erg sterk. In januari werden er hier maar liefst 353.000 extra banen gecreëerd, dit cijfer lag veel hoger dan verwacht. De loongroei bleef hierdoor sterk en de werkloosheidsgraad blijft met 3,7% erg laag.
Deze sterke cijfers over de Amerikaanse economie gaven de centrale bankiers extra munitie om de verwachtingen op snelle renteverlagingen te temperen. Dit miste zijn effect niet. Daar waar bij de start van dit jaar de financiële markten in de Verenigde Staten nog rekenden op meer dan 6 renteverlagingen waarvan de eerste wellicht in maart, rekenden de markten eind februari nog op vier renteverlagingen waarvan de eerste wellicht pas in juni zal plaatsvinden.
Ook de Europese Centrale Bank liet weten dat volgens hen het risico om te vroeg de rente te verlagen groter is dan het gevaar ze wat langer op dit niveau te houden. Ook hier pasten de markten hun verwachtingen aan naar minder dan 4 renteverlagingen in 2024.
Dit volledige artikel wordt louter ter informatie gepubliceerd. Het is niet bedoeld als beleggingsadvies en bevestigt geen enkele verrichting, tenzij dit met uitdrukkelijk akkoord werd overeengekomen. De informatie in dit document komt van diverse bronnen. FinFactor NV besteedt de grootst mogelijke zorg aan de keuze van die bronnen en het doorgeven van die informatie. Toch kunnen fouten of weglatingen in die bronnen of processen niet a priori worden uitgesloten. Dit document mag uitsluitend gereproduceerd worden met het voorafgaand schriftelijk akkoord van FinFactor NV. De intellectuele eigendomsrechten van FinFactor NV dienen te allen tijde nageleefd te worden.