
De verspreiding van Covid-19 had in het eerste kwartaal grote gevolgen voor de financiële markten. Van midden februari tot halverwege maart daalden sommige aandelenmarkten met meer dan 30%. Door de zoek-tocht van beleggers naar liquiditeit op korte termijn deelden bijna alle beleggingsinstrumenten in de klappen. Ook bedrijfsobligaties van goede kwaliteit corrigeerden met meer dan 6% in het eerste kwartaal. De centra-le banken zagen het gevaar van een ontwrichting van het wereldwijde financieel systeem snel in en kwamen massaal tussenbeide. In hun kielzog volgden ook de overheden en werden er maatregelen aangekondigd om bedrijven en huishoudens te ondersteunen en de financieringskosten te verlagen.
Amerikaanse aandelen
Amerikaanse aandelen daalden aanzienlijk tijdens het voorbije kwartaal. De bevestigde gevallen van Covid19 in de VS stegen tussen 4 en 27 maart van 150 naar meer dan 100 000 en de economische impact werd duidelijker. De werkloosheidsaanvragen zijn in de laatste week van maart met meer dan drie miljoen gestegen en voorlopende indicatoren voorspellen zwaar economisch weer. De Federal Reserve verlaagde in maart -voor de eerste keer sinds de wereldwijde financiële crisis- tweemaal de rente en kondigde onbeperkte kwantitatieve versoepeling aan (het opkopen van allerhande obligaties). De Amerikaanse kortetermijnrente staat nu op 0-0.25%. De Amerikaanse Senaat heeft ook een stimuleringspakket van 2000 miljard $ goedgekeurd met onder meer rechtstreekse betalingen aan huishoudens. Alle sectoren lieten rode cijfers zien, in het bijzonder de energiesector die bovendien getroffen werd door een prijzenoorlog binnen de organisatie van olieproducerende landen (OPEC).
Getroffen landen in Europa
Ook in Europa sloeg de crisis ongenadig toe met Italië en Spanje als ergst getroffen landen. De bewegingsvrijheid van de inwoners werd beperkt en grote delen van de economie werden afgesloten in een poging de verspreiding van het virus te vertragen. De economische groei in Europa was al kwetsbaar en toekomstgerichte indicatoren verwachten een (kortstondige?) sterke krimp van de economie. De Europese centrale bank werkte een programma uit van 750 miljard € voor de aankoop van staats– en bedrijfsobligaties om vooral de financieringskost van de overheden en bedrijven laag te houden. Overheden in heel Europa hebben ook uitgavenpakketten aangekondigd en waarborgen leningen aan bedrijven. Zodoende helpen zij de kloof te dichten tussen het verlies aan inkomen van de huishoudens en bedrij-ven en de uitgaven die nodig zijn om te overleven. Als we de prestaties van de verschillende aandelensectoren t.o.v. de globale markt evalueren, merken we een betere relatieve prestatie van defensieve marktsegmenten zoals gezondheidszorg en nutsbedrijven. De financiële en industriële bedrijven behoorden, niet onverwacht, tot de zwaarst getroffen sectoren.
Emerging Markets
In de groeilanden presteerde China beter dan de referentie-index van de zogenaamde Emerging Markets over het eerste kwartaal. China, dat als eerste land getroffen werd door de virus uitbraak, zag tegen het einde van het kwartaal het aantal Covid-19 gevallen afnemen en herstare geleidelijk aan de economische activiteit. Brazilië was de zwakste markt in de index en had te lijden onder de sterke dollar.
Nood aan veiligheid
Beleggers zochten de veiligheid van staatsobligaties van sterke landen op om te schuilen voor de financiële rampspoed. De 10-jaars rente in de VS en Duitsland daalden resp. tot 0.63% en –0.49%. Door de sterke terugval van de risico-appetit bij obligatie-beleggers verloren bedrijfs– en groeilandenobligaties aanzienlijk terrein. De grootste correctie vond echter plaats bij de hoogrentende obligaties en meer bepaald in de reis– en retailsector. Ook de oliesector had het zwaar te verduren door de dalende olieprijs.