
De wereldwijde aandelenmarkten lieten in het vierde kwartaal een sterke prestatie zien. De aankondiging van de “fase één” handelsovereenkomst tussen de VS en China en de ondersteunende maatregelen van de centra-le banken zorgden voor winstcijfers van 5% tot 8%. Economische gegevens bleven een aanzienlijk verschil tonen tussen de sterkte in de dienstensector en de zwakte in de industrie. De Federal Reserve verlaagde in het voorbije kwartaal de rentetarieven eenmaal en de nieuwe voorzitster van de Europese Centrale Bank, Christine Lagarde, zette het stimulerend beleid van haar voorganger verder.
Amerikaanse aandelen behaalden in het vierde kwartaal een mooie winst omdat de handelsonzekerheid vervaagde en de economische gegevens stabiel bleven. De Amerikaanse economie groeide in het derde kwartaal met 2,1% op jaarbasis. Dit was beter dan verwacht en een verbetering tegenover het tweede kwartaal. In afwachting van de groeicijfers over het vierde kwartaal, lieten de werkloosheidsgegevens begin december zien dat de werkloosheid daalde tot 3,5% – het laagste punt sinds 1969 – met een beter dan verwachte loons.
Toekomstgerichte gegevens zoals de indices van de inkoopmanagers, die een overzicht geven van de productie- en dienstensectoren, blijven een bescheiden groei aangeven. Technologie-aandelen konden het meest profiteren van de toegenomen risicoappetijt bij de beleggers. Aandelen uit de energiesector, die in 2019 aanzienlijk achterbleven bij de bredere S&P 500-index, her-stelden zich in het zog van de hogere olieprijs.
(Geo)politieke spanningen
De stijging van de Europese aandelen werd ondersteund door de afname van de (geo)politieke spanningen. De nieuwe regering in het Verenigd Koninkrijk zal haar grote meerderheid gebruiken om het land vóór 31 januari 2020 uit de EU te halen. In de daaropvolgende korte overgangsperiode tot eind 2020 zal de regering pogen om een handelsdeal met de Europese Unie te sluiten. De economische cijfers in de eurozone stabiliseerden op een laag niveau.
De index van de inkoopmanagers van de eurozone bleef ongewijzigd op een niveau dat wijst op een zwakke groei. Met een jaarlijkse inflatie van 1,0% in november bevond de graadmeter van de prijsstijgingen zich onder de doelstelling van de Europese Centrale Bank van bijna 2%. Christine Lagarde nam op 1 november het presidentschap van de Europese Centrale Bank over. In haar eerste grote toespraak drong ze er bij de regeringen op aan om overheidsinvesteringen te stimuleren om zo de binnenlandse vraag in Europa te vergroten. De aandelen uit de economisch gevoelige en luxe sectoren presteerden het best mede ondersteund door aankondigingen van fusies (bv. Fiat Chrysler en PSA Peugeot) en overnames.
Opkomende markten
Aandelen uit de opkomende markten boekten de sterkste winst in het vierde kwartaal. In het kader van een handelsovereenkomst (fase één) hebben de VS de tarieven voor bijna $ 160 miljard aan Chinese invoer, die normaal gezien op 15 december 2019 zouden ingaan, voor onbepaalde tijd opgeschort. Boven-dien worden een aantal bestaande tarieven met de hele verlaagd. In deze context lieten naast de Chinese beurs ook andere Aziatische beurzen een mooie stijging zien.
De langetermijnrentes in de VS en Duitsland stegen met gemiddeld 0.30%. De index van staatsobligaties uit de eurozone, met een gemiddelde looptijd van meer dan 8 jaar, daalde met bijna 3%. Kwaliteits– en risicovolle bedrijfsobligaties hielden beter stand. Ook in de obligaties lieten de groeilanden het beste rendement zien met groene cijfers in het vierde kwartaal.