Artikel Spaarvarkens: Wat is factorbeleggen? - Finfactor
FR • EN • NL

Artikel Spaarvarkens: Wat is factorbeleggen?

Artikel Spaarvarkens: Wat is factorbeleggen?

Wat is factorbeleggen?

Een factor is niet meer dan een eigenschap of kenmerk van een aandeel. In het verleden behaalden aandelen met een hoge blootstelling aan bepaalde van deze kenmerken gemiddeld een beter rendement dan aandelen met een lage blootstelling.

Eigenlijk passen we het begrip factorbeleggen al veel langer toe. De meeste beleggers kennen het verschil tussen groei- en waarde aandelen. Waarde aandelen worden gekenmerkt door bijvoorbeeld een lage verhouding tussen de koers en de boekwaarde, een lage koers/winstverhouding of een hoog dividendrendement. Ook het verschil tussen aandelen met een kleine marktkapitalisatie en een grote marktkapitalisatie is een vaak voorkomende factor. Deze twee factoren, samen met de beta van een aandeel, maken deel uit van een model van professoren Fama & French dat het verwacht rendement van een aandeel tracht te voorspellen. Fama & French toonden aan dat aandelen met een lage koers/boekwaarde verhouding en een kleine marktkapitalisatie in het verleden een hoger rendement behaalden. Onder andere hiervoor won Eugene Fama in 2013 de Prijs van de Zweedse Rijksbank voor Economische Wetenschappen, veelal aangeduid als de Nobelprijs voor Economie.

Beleggingskeuzes maken door te steunen op factoren is sinds enkele jaren in forse opmars bij institutionele beleggers. Dit is voor een groot deel te danken aan het Noorse pensioenfonds. Dit fonds is met een portefeuille van meer dan duizend miljard euro de grootst gekende institutionele belegger. In 2008 vroeg het fonds enkele gerenommeerde professoren om te evalueren hoe ze in de toekomst het best konden beleggen. De conclusie was dat er slechts weinig actieve beheerders echt waarde kunnen genereren en er werd geadviseerd om een portefeuille van beleggingsinstrumenten op te bouwen die een blootstelling hebben aan bepaalde factoren. Deze blootstelling levert op lange termijn een premie op in de vorm van een hoger rendement.

Bij FinFactor combineren we ook meerdere factoren in onze aandelenselectie. Eén enkele factor kan namelijk lange periodes kennen waarin hij het slechter doet dan de markt. Een goed voorbeeld hiervan is value beleggen. Sinds 2007 presteren duurdere aandelen namelijk beter dan goedkope aandelen. Het is dus beter om te beleggen volgens een combinatie van factoren om zo met een grotere regelmaat te kunnen genieten van de premies die deze factoren bieden.

Het is ook erg belangrijk om de juiste factoren te kiezen. Dankzij de toegenomen rekenkracht van computers en de digitaal beschikbare financiële data werden er ondertussen al meer dan 300 verschillende factoren gedocumenteerd, de ene al exotischer dan de andere. Heel wat van deze onderzoeken zijn wellicht statistisch slecht onderbouwd of zijn het slachtoffer van data mining. Als men heel veel zaken probeert dan zal er uiteindelijk wel eens iets lukken.

Goede factoren moeten volgens ons niet enkel verschijnen in de nodige academische publicaties maar moeten eveneens te verklaren zijn door een gezonde economische rationale. Noem het boerenverstand. Wij kiezen daarom voor bedrijven die kwalitatieve financiële resultaten kunnen voorleggen, de aandeelhouder vergoeden via de inkoop van eigen aandelen, goedkoop noteren (waarde aandelen) en een goed winstmomentum vertonen.

Uiteindelijk berekenen we voor meer dan 1.500 aandelen een score op de door ons geselecteerde factoren. Zo krijgen we van elk aandeel een rapport waarin we in één oogopslag de goede en slechte kanten van dit aandeel kunnen zien.

Binnen elke sector selecteren we de aandelen met het beste rapport. Hiermee bouwen we een portefeuille op bestaande uit een dertigtal aandelen. Door in elke sector aandelen te selecteren is de portefeuille voldoende gediversifieerd.

Wanneer verkopen we een aandeel? Liefst nooit, want dat is een teken dat het aandeel goed blijft scoren op de verschillende factoren. Maar als de scores afnemen dan gaat het aandeel er onverbiddelijk uit. Hierdoor vermijden we emoties in onze beslissingen want deze leiden vaak tot slechte beleggingskeuzes.

Discretionair beheer Factor beleggen Modelportefeuille