• Beurs & economie

Maandoverzicht - maart 2024

Maart bleek een sterke maand te zijn voor de aandelenmarkten. Al nam de inflatievrees, vooral in de Verenigde Staten, opnieuw toe. Hierdoor daalde het aantal verwachte rentedalingen voor 2024 in Europa en de Verenigde Staten. Toch bleef de impact op de lange termijnrentevoeten beperkt aangezien de rentedalingen er stilaan wel lijken te komen, ook al is het wat later dan verwacht.

Auteur

Steven Nuyts

Verschillende aandelenmarkten boekten nieuwe records. Zo steeg de Amerikaanse S&P500 in maart met 3,14% in euro-termen. Europa deed het met 3,65% nog beter dankzij positieve economische signalen die aangeven dat de Europese economie stilaan uit zijn dal kruipt. In Japan brak de Nikkei haar record dat dateerde van 1989. Binnen de groeilanden kon China zich herstellen na een pijnlijke start van het jaar.

In de Verenigde Staten verraste de inflatie in negatieve zin. De inflatie steeg in februari op jaarbasis naar 3,2% en ook de kern-inflatie bleef met 3,8% veel te hoog. Onder andere de huurprij-zen namen sterk toe. Daarnaast steeg ook de inflatie aan de fabriekspoorten met 1,6%, wat meer was dan verwacht. De sterke Amerikaanse jobmarkt blijft druk uitoefenen op de lonen.

Daarnaast helpt ook de olieprijs niet, deze steeg in maart door de vele geopolitieke spanningen en een toename van de verwachte vraag met 4,65%. Oekraïne valt regelmatig met behulp van drones Russische olie infrastructuur aan. Hierdoor noteert een vat Brent olie 16,37% hoger sinds de start van het jaar.

Deze geopolitieke spanning met onder andere het risico op escalatie in het conflict tussen Israël en Iran deden ook de goudprijs stijgen. Deze noteert nu 10,31% hoger sinds de start van het jaar.

samenvatting maart 2024

In Japan is de inflatie terug van heel erg lang weggeweest. In februari stegen de prijzen er met 2,8% op jaarbasis. Dit is ook het geval in China waar de consumentenprijzen na een tijdje van dalingen terug stijgen (0,7% in februari). De economische cijfers in de Verenigde Staten, Europa en Japan waren behoorlijk. De meest recente PMI-cijfers (op basis van enquêtes bij ondernemers) geven aan dat de Eu-ropese economie niet verder vertraagt. In de Verenigde Staten, Japan maar ook in China wordt opnieuw een toena-me van de economische groei verwacht. Het globale PMI cijfer voor de Eurozone kwam in maart op 49,9 uit. Dit niveau werd sedert juni vorig jaar niet meer bereikt. De cijfers geven ook aan dat het tempo van de kostenstijgingen daalt. In Japan lijkt de economische krimp op zijn einde te lopen. In het vierde kwartaal groeide de economie er met een bescheiden 0,1% na een krimp van 0,8% in het derde kwartaal.

In de Verenigde Staten blijft het algemene PMI-cijfer met 52,2 behoorlijk goed. Vooral het PMI cijfer van de verwerkende nijverheid verbeterde fors. Maar ook cijfers over de werkgelegenheid blijven sterk. In februari creëerde de Amerikaanse economie 275.000 nieuwe jobs. Maar de werkloosheidsaanvragen vielen dan weer terug.

China kondigde voor 2024 een groeidoelstelling voor haar economie aan van 5%. De Chinese overheid zal voor een groot bedrag lange termijnobligaties uitgeven om te investeren in grote binnenlandse projecten. Ook de uitgaven voor defensie werden met 7% verhoogd.

Door deze toenemende inflatiecijfers veranderde de markt haar visie op de verwachte rentedalingen. Deze volgen wellicht pas wat later en minder in aantal. Hierdoor werden de woorden van de verschillende centrale bankiers gewikt en gewogen op hints.

Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, probeerde om de verwachtingen van een drietal renteverlagingen dit jaar niet te veranderen. Hij gaf aan dat hij het gepast zou vinden om dit jaar de monetaire rem wat terug te draaien. Wel waarschuwde hij dat "voortdurende vooruitgang richting ons inflatiedoel van 2 procent niet verzekerd is", en dat de centrale bank "niet verwacht dat het gepast zal zijn om het doelbereik te verlagen totdat er meer vertrouwen is dat de inflatie duurzaam richting 2 procent beweegt." Dus Powell bleef de verwachtingen voor renteverlagingen dit jaar ondersteunen, maar benadrukte dat de Fed meer bewijs wilde zien dat de inflatie duurzaam op weg is naar haar doel. Voorlopig blijft de markt rekenen op drie renteverlagingen in 2024 met een eerste renteverlaging in juni. Deze renteverlaging zou ook later kunnen plaatsvinden.

Voor de Europese Centrale Bank liggen de kaarten iets anders dan voor de Fed. De economische groeiverwachtingen zijn hier lager en ook de inflatiecijfers blijven beter onder controle. De ECB verlaagde haar inflatieverwachtingen naar 2,6% dit jaar, 2,1% in 2025 en 2,0% in 2026. Om die reden acht de markt de kans op een eerste renteverlaging in juni daarom groter dan in de Verenigde Staten. In het totaal zouden er een viertal verlagingen kunnen volgen dit jaar.

Deze toenemende kans op een Europese renteverlaging die mogelijks nog voor een renteverlaging in de Verenigde Sta-ten kan plaatsvinden ondersteunde de dollar. Deze noteert nu 2,26% hoger ten opzichte van de euro sinds de start van het jaar.

De Zwitserse centrale bank knipte trouwens in maart al in zijn beleidsrente. Hiermee is het de eerste centrale bank binnen de G10 die dit doet. De inflatie is trouwens in Zwitserland niet zo hoog (1,2%), wat de centrale bank hier meer mogelijkheden biedt.

Aan de andere kant van het spectrum staat de Japanse centrale bank. Deze verhoogde voor het eerst in 17 jaar de rente van -0,10% naar een bandbreedte tussen 0 en 0,10%. Daarenboven stopt de centrale bank met haar politiek van “Yield curve control” waarmee het de lange termijnrente onder controle hield. Ook stopt de centrale bank met het aankopen van aandelen via ETF’s.

Dit volledige artikel wordt louter ter informatie gepubliceerd. Het is niet bedoeld als beleggingsadvies en bevestigt geen enkele verrichting, tenzij dit met uitdrukkelijk akkoord werd overeengekomen. De informatie in dit document komt van diverse bronnen. FinFactor NV besteedt de grootst mogelijke zorg aan de keuze van die bronnen en het doorgeven van die informatie. Toch kunnen fouten of weglatingen in die bronnen of processen niet a priori worden uitgesloten. Dit document mag uitsluitend gereproduceerd worden met het voorafgaand schriftelijk akkoord van FinFactor NV. De intellectuele eigendomsrechten van FinFactor NV dienen te allen tijde nageleefd te worden.

Wenst u graag op de hoogte te blijven van recent financieel nieuws en wetgeving?
Wenst u graag op de hoogte te blijven van recent financieel nieuws en wetgeving?

Wenst u graag op de hoogte te blijven van recent financieel nieuws en wetgeving?